MENPO
MENPO
MENPO
MENPO

Trajectòria simplificada  

L’artista Josep Lluís Méndez Pomés, conegut artísticament amb el sobrenom de Menpo, té una dilatada, reconeguda i premiada trajectòria artística internacional.

 

Darrerament va estar convidat a Waterloo pel Govern a l’exili, concretament el passat 1 d’octubre, on els hi va lliurar altruísticament l’obra titulada Consell per la República i l’obra commemorativa de l’1-O que vàreu retransmetre durant el telenotícies d’aquell dia i també uns dies posteriors.

 

Al seu web observem un clar compromís pel procés i per Catalunya amb fets com l’exposició de dues obres durant el mes d’octubre al 37è Saló Internacional de Lunéville; tot i ser conscient que només els títols ja li podrien comportar algun problema o retirar-li la invitació expositiva al Saló «L’Espagne noire et anti-démocratique du 21eme siècle », « 1-O l’Etat espagnol humilie et assaille le peuple de Catalogne ». Com ell mateix  va dir en una entrevista recent “L’art com a llenguatge universal pot fer arribar l’1-O a tot el món”.

 

En Menpo va deixar constància del 9N amb una obra que va lliurar al MHP Artur Mas i que presideix actualment una Sala del Palau de Pedralbes on també s’hi va inaugurar un passadís anomenat el passadís dels Presidents perquè s’hi ubicaren els retrats realitzats per Menpo dels President de la Generalitat des d’en Francesc Macià fins el MHP Joaquim Torra. Aquest 30 d’octubre va ser rebut pel MHP Joaquim Torra a fi de lliurar-li el seu retrat per poder ser ubicar en l’esmenat passadís al costat del retrat del MHP Carles Puigdemont.

 

Segons hem pogut saber Menpo acaba de finalitzar la instal·lació “llum dins la foscor”, projecte que va presentar al MHP Joaquim Torra i que té com a objectiu contribuir a evitar la normalització de la situació dels presos/es i els exiliats/des. La instal·lació s’ubicarà en diferents sales d’arreu del país totalment a fosques fet que representa l’obscuritat que impregna l’Estat espanyol. Un cop en l’interior de la Sala mentre una veu en off recita  el poema de Salvador Espriu “Poema XXXVIII” de la Pell de brau es podrà contemplar els retrats que l’artista ha realitzat dels presos/es i els exiliats/es que s’il·luminen per sí mateixos en clara al·lusió que no hi ha res impossible.

Al seu Web també observem el seu compromís vers les desigualtats socials, va crear una col·lecció d’obres sota el títol “Mahayana” que un cop exposades va donar a la Fundació SEUR perquè les poguessin subhastar i així poder contribuir en un dels projectes de la Fundació, crear un menjador pels nens de Moçambic. En plena crisi i veient  com augmentava la pobresa va dur a terme una subhasta amb obres de diferents artistes i el resultat econòmic obtingut va ser lliurat a Caritas – Tarragona.

 

Resum premis:

Primer artista a qui se li lliura en el Palau de la Generalitat el Premi Belles Arts Sant Jordi del Països Catalans.

Premi Internacional de l’Art “Il David di Gian Lorenzo Bernini” atorgat per l’Acadèmia Italia In Arte Nel Mondo.

Premi Lorenzo il Magnifico atorgat en la Biennal de Florència en dues ocasions, una en l’apartat de pintura i l’altre en l’aparta de New Media.

Premi internacional Rome Imperiale a la trajectòria artística lliurat en la Capella del Popolo (Roma).

Premi Internacional Marco Polo a la trajectòria artística en el que simbòlicament és reconeix l’artísta com Ambaixador de l’Art. El premi va ser atorgat pels crítics d’art Francesco & Salvatore Saverio Ruso i és va lliurar al Palazzio Marin de  Venècia.

Primer premi en la Triennale del Miniquadro e della Miniscultura (Itàlia).

Premi de la crítica (Esart).

Premi al millor artista de l’Associació Catalana d’Entitats Artístiques.

Premi a la Composició en el Saló Du Vall D’or (França).

 

La seva obra ha estat exposada a:

Catalunya, Espanya, Itàlia, França, Anglaterra, New York i  Japó.

 

Es pot veure obra seva al Museu Europeu d’art Modern, la Casa de la República, el Conservatori de Música Josep Carreras, l’Arquebisbat de Tarragona, el Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona,  la Fundació Perelló, l’Arxiu Jujol, la Casa Reial, el port de Tarragona o Tv3 entre d’altres.

 

Tenen obra seva la baronessa Thyssen, el MHP Artur Mas, en Josep Guardiola, en Andreu Buenafuente, en Josep Cuní, el galerista Sam Benady i  la Pilar Rahola entre d’altres.

 

La seva obra més gran ha estat la decoració artística de la Parròquia de Sant Joan de Tarragona 414 m2.

 

Cal dir, encara que l’artista fa temps que ha prescindit de mencionar-ho, que va ser rebut en audiència pels Reis Emèrits en el Palau de la Zarzuela i també pels actuals Reis quan eren Prínceps. 

Enregistrament de l'exposició "Mahayana" per a la televisió
Enregistrament de l'exposició "Mahayana" per a la televisió
Enregistrament per a una televisió de Girona
Signatura en el llibre d'honor del Conservatori de Música Josep Carreras
Signatura en el llibre d'honor de l'Ajuntament de Cambrils